Congee z kaszy jaglanej

Congee z kaszy jaglanej

Składniki

1 miarka kaszy jaglanej

6 miarek wody

szczypta dobrej, nierafinowanej soli dla uzupełnienia minerałów

Congee z kaszy jaglanej

Przygotowanie

Kaszę jaglaną wypłukać oraz przelać na sicie gorącą wodą, aby pozbawić ją goryczki.

Wrzucić do garnka z odpowiednią ilością wrzątku i szczyptą soli. Gotować na maleńkim ogniu przez około 6 godzin, aż rozpadnie się na białawy kleik. Można zamieszać od czasu do czasu, ale nie jest to konieczne, jeśli kaszę gotuje się w garnku z grubym dnem. Takie congee z kaszy jaglanej można podawać nawet półrocznym maluchom. Starszym dzieciom i dorosłym również służy doskonale. W lodówce można przechowywać przez kilka dni.

Congee jaglane to bardzo zdrowy, odkwaszający i lekkostrawny pokarm, jednak – mało atrakcyjny, zapraszam więc do następnego wpisu, gdzie pokazuję, jak można przygotować smacznyny koktajl z użyciem jaglanego kleiku.

Polecane przepisy: buza napój z kaszy jaglanej

Polecane przepisy: ewa wachowicz potrawy z kaszy jaglanej

Polecane przepisy: dietetyczny deser z kaszy jaglanej

Polecane przepisy: Chleb z kaszy jaglanej

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..