Ćwiartki z kurczaka w miodowo-ketchupowej marynacie

Ćwiartki z kurczaka w miodowo-ketchupowej marynacie

Składniki

3-4 ćwiartki z kurczaka

5-6 łyżek pikantnego ketchupu

1 łyżka miodu

ząbek czosnku

słodka papryka

sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy

1-2 cebule

2-3 marchewki

Ćwiartki z kurczaka w miodowo-ketchupowej marynacie

Przygotowanie

Ćwiartki z kurczaka obsypać solą, pieprzem i papryką.
Przygotować marynatę: ketchup, miód i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wymieszać. Taką marynatą natrzeć ćwiartki z kurczaka. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Ćwiartki włożyć do rękawa do pieczenia, dorzucić pokrojoną cebulę i słupki/talarki marchewki.Zawiązać woreczek i piec w piekarniku około godziny w temp.190st.

Mięso jest miękkie, wręcz rozpadające się a przy tym wspaniale pachnie. Jeśli chcemy mieć chrupiącą skórkę to 10 minut przed końcem pieczenia po prostu rozcinamy rękaw i pieczemy. Pyszne, polecam.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..