Czerwony chłodnik warzywny – idealny na upały

Czerwony chłodnik warzywny – idealny na upały

Składniki

3 pęczki botwinki

3 średniej wielkości buraczki

5-6 ogórków gruntowych

pęczek rzodkiewek

3 ząbki czosnku

pęczek koperku + dodatkowy do posypania

bulion warzywny lub mięsno-warzywny

0,5 litra naturalnego jogurtu

sól/pieprz wg uznania

jajka ugotowane na twardo/domowy ziołowy tost z żytniego chleba

Czerwony chłodnik warzywny – idealny na upały

Przygotowanie

Wszystkie warzywa dokładnie umyłam i w razie potrzeby obrałam ze skórki.
Botwinkę i buraczki pokrojone na mniejsze cząstki, zalałam bulionem i ugotowałam do miękkości. Odcedziłam i wystudziłam.

Ogórki i rzodkiewki pokroiłam na kawałki, dodałam wystudzoną botwinkę z burakami, czosnek i pęczek koperku.
Wszystko to dokładnie zmiksowałam na gładką masę.

Dodałam jogurt i zmiksowałam ponownie.
Doprawiłam wg uznania solą i pieprzem, posypałam dodatkową porcją koperku.
Podałam z jajkiem ugotowanym na twardo i domowym ziołowym tostem żytnim.

Polecane przepisy: Czerwony chłodnik warzywny – idealny na upały

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..