Długie bułki z czarnuszką

Długie bułki z czarnuszką

Składniki

Ciasto drożdżowe :

drożdże świeże 70 g

miód płynny 1 łyżka

mleko 320 g

mąka pszenna 1200 g

sól morska 2 łyżki

masło 80 g

woda ciepła 400 ml

czarnuszka 6 łyżek

Na wierzch :

żółtko 1 szt

mleko 1-2 łyżki

czarnuszka 1-2 łyżki

Długie bułki z czarnuszką

Przygotowanie

Drożdże wymieszać z miodem. Dodać kilka łyżek mąki i ciepłej wody, wymieszać i pozostawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i czarnuszkę, wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Następnie podzielić na równe części ( u mnie 4 szt), uformować długie bułki i przenieść na papier do pieczenia, pozostawić do napuszenia. Następnie posmarować wierzch żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać czarnuszką. Piec w temp. 210 stopni przez ok. 20-30 min.
Smacznego!

Polecane przepisy: Długie bułki z czarnuszką

Polecane przepisy: buraki długie ile gotowć

Polecane przepisy: z czarnuszką

Polecane przepisy: kanapki z bułki długiej

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..