Domowe pączki jak dawniej, pyszne i zawsze wychodzą-idealne na Tłusty czwartek

Domowe pączki jak dawniej, pyszne i zawsze wychodzą-idealne na Tłusty czwartek

Składniki

*z podanych proporcji wychodzi około 30 pączków

CIASTO -1,3 kg mąki pszennej tortowej+trochę do podsypania -500ml ciepłego mleka

-6 żółtek (można też dać 3 całe jajka i 3 żółtka) -100g świeżych drożdży -150g+2 łyżki cukru

-180g rozpuszczonego masła -1 łyżka cukru waniliowego -2 łyżki spirytusu lub octu

DODATKOWO -marmolada różana -cukier puder -olej do smażenia

Domowe pączki jak dawniej, pyszne i zawsze wychodzą-idealne na Tłusty czwartek

Przygotowanie

Do miski wykruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 500ml ciepłego mleka. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży i dodajemy 300g mąki pszennej tortowej. Wszystko mieszamy i odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować.
Następnie w misce ubijamy 6 żółtek (lub 3 całe jajka i 3 żółtka) z 150g cukru na jasny kogel mogel. Masło rozpuszczamy i studzimy.
Do podrośniętej masy dodajemy ubite z cukrem żółtka, cukier waniliowy, spirytus i wszystko mieszamy. Następnie przesiewamy resztę mąki i zagniatamy ciasto. Zagniatając dodajemy stopniowo rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto dość długo i dokładnie. Musi ono zostać bardzo dobrze wyrobione i napowietrzone. Powinno odchodzić od ręki. Jak ciasto będzie wyrobione i dobrze napowietrzone na pączkach pojawią się obrączki 🙂
Zagniecione ciasto dajemy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczka i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu ciasto odgazowujemy pięścią i chwilę zagniatamy.
Odkładamy jeszcze na 15 minut i przechodzimy do robienia pączków.
****staramy się nie podsypywać mąką ciasta, ponieważ dzieli olejowi, którym była posmarowana miska ono się nie klei, a mąka podczas smażenia mogłaby się przypalać
Urywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy, na środek dajemy marmoladę różaną (najlepsza jest twarda) i zaklejamy. Na koniec nadajemy pączkowi okrągły kształt rękami.
Pączki układamy na ściereczce, przykrywamy również ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia.

Do garnka wlewamy olej (można też smażyć na smalcu)
podgrzewamy.
Jeśli wrzucimy pączka i olej lekko bulgocze znaczy to, ze temperatura jest ok. Pączki powinniśmy smażyć na małym ogniu. Obracać je by się usmażyły z każdej strony. Można sprawdzić patyczkiem czy nie są w środku surowe.
Paczki muszą się smażyć powoli, podczas smażenia trzeba je obracać. Powinny mieć ładny złocisto-brązowy kolor.Usmażone pączki dajemy na ręcznik papierowy

i potem posypujemy cukrem pudrem.
I gotowe.
Pączki z tego przepisu wychodzą na prawdę bardzo pyszne, puszyste, długo zachowują świeżość. Smakują jak za dawnych lat.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..