Domowe podpłomyki w 15 minut!

Domowe podpłomyki w 15 minut!

Składniki

szklanka mąki

4 łyżki oleju

4 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli

1/5 szklanki gorącej wody

Domowe podpłomyki w 15 minut!

Przygotowanie

Do miski wsypujemy szklankę mąki, dodajemy olej, oliwę, szczyptę soli. Następnie dolewamy wodę.

Zarabiamy na gładkie ciasto – jak na pierogi. Dzielimy nożem na kilka części, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5 minut.

Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy po 1 kawałku ciasta na grubość ok 2 mm. Kroimy w paski.

Rozgrzewamy suchą patelnię i układamy na niej po kilka paseczków ciasta. Czekamy, aż na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza i przekładamy na drugą stronę. Gdy ciasto będzie zarumienione z obu stron, zdejmujemy je z patelni.

Smacznego 🙂

Polecane przepisy: podplomyki

Polecane przepisy: Podpłomyk

Polecane przepisy: przzepis podplomyk

Polecane przepisy: podpłomyki gryczane

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..