Drożdżowe watruszki z kuchni rosyjskiej

Drożdżowe watruszki z kuchni rosyjskiej

Składniki

mąka 1 kg

Mleko 1/2 litra

Drożdże 4 dag

Masło 6 dag

Jajo kurze 3 szt.

Cukier 1 łyżka

Składniki na nadzienie:

Twaróg 30 dag

Jajo kurze 2 szt

Cukier puder 8 dag

Cukier wanilinowy 1 szt

Masło 1 łyżka

Drożdżowe watruszki z kuchni rosyjskiej

Przygotowanie

Wykonanie:
Z połowy mąki, drożdży i mleka zarobić rozczyn i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę.

Następnie dodać jajka, stopione przestudzone masło, resztę mąki i sól do smaku. Wyrobić bardzo dokładnie ciasto i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W między czasie zmielić twaróg, wbić jajka i wymieszać z cukrami i masłem.

Podrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, kroić na kawałki równej wielkości i formować bułeczki.

Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i gdy trochę podrosną wycisnąć łyżką w każdej bułeczce wgłębienie. Nałożyć przygotowany twaróg, brzegi posmarować rozmąconym jajkiem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez 20 minut.

Polecane przepisy: typowe ciasto rosyjskie

Polecane przepisy: kuchnia od kuchni tomasz klimczak

Polecane przepisy: zakąski rosyjskie przepisy

Polecane przepisy: kuchnia broni

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..