Drożdżowy topielec

Drożdżowy topielec

Składniki

mąka 2 szklanki

Cukier 1 szklanka

Mleko 1/2 szklanki

margaryna lub masło 15 dag

Jajo kurze 3 szt.

Drożdże 7 dag

cukier waniliowy lub aromat

papier do pieczenia

Drożdżowy topielec

Przygotowanie

Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z jedną łyżeczką cukru, jedną łyżeczką mąki i dodać ciepłe mleko, wymieszać i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.

Margarynę posiekać z mąką i jajami, połączyć z rozczynem i dokładnie wyrobić.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i zalać zimną wodą. Po około 20 minutach ciasto powinno wypłynąć. Następnie wyjmujemy z wody, dodajemy resztę składników i jeszcze raz chwilę wyrabiamy.

Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.

Wierzch ciasta posypujemy wiórkami i pieczemy 35 minut w temperaturze 160 stopni.

Polecane przepisy: PLACEK DROŻDŻOWY TOPIELEC

Polecane przepisy: ciasto topielec

Polecane przepisy: ciasto drozdzowe topielec siostry anieli

Polecane przepisy: topielec

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..