Ekskluzywna zupa krem z białych warzyw

Ekskluzywna zupa krem z białych warzyw

Składniki

2/3 sporego kalafiora

2 duże cebule

1 ząbek czosnku

1 por

1 nieduży seler

2 pietruszki

4 łodygi selera naciowego

4-5 ziemniaków

1 marchewka (nie jest to białe warzywo ale tak dla pełnego smaczku…)

ok. 1 litr bulionu drobiowego (jeśli ktoś woli to warzywnego)

masło klarowane do smażenia

sól (młynek)

pieprz czarny (młynek)

tabliczka białej czekolady

laska wanilii

pieprz cheyene

Ekskluzywna zupa krem z białych warzyw

Przygotowanie

Warzywa obieramy i myjemy.
Ziemniaki obieramy i myjemy.
Cebulę, czosnek, pozostałe warzywa i ziemniaki kroimy w sporą kostkę.
Rozgrzewamy w garnku masło, szklimy cebulę, a następnie dodajemy i podsmażamy wszystkie warzywa do miękkości.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 – 25 minut.

Laskę wanilii rozcinamy i zeskrobujemy ziarenka.
Zupę doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, i miksujemy.
Do powstałego roztworu wrzucamy ziarenka wanilii (samą laskę też, trzeba ją jednak wyjąć przed podaniem) oraz czekoladę. Gotujemy do rozpuszczenia czekolady, co jakiś czas mieszając.

Pora na pieprz cheyene. Z wyczuciem. Trzeba dodawać po troszeczku, mieszać i próbować. Zupa ma być lekko pikantna, ale tak, żeby była wyczuwalna nutka smaku czekolady i wanilii.
Zupę podajemy (dla chętnych) z bułeczką. Ale nie jest ona konieczna, bo krem jest bardzo esencjonalny.
Smacznego!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..