Faszerowane udka z kurczaka

Faszerowane udka z kurczaka

Składniki

trybowane udka z kurczaka (8 szt, dostępne między innymi w Lidlu)

pieczarki 0,5 kg

serki topione (2 ziołowe i 1 śmietankowy – trójkąciki)

masło

sół i pieprz przyprawa do kurczaka pieczonego

ser żółty (kostka GOUDA)

duża garść obranych i drobno pokrojonych orzechów włoskich

duża garść obranego słonecznika

czosnek 2 ząbki

cebula 1szt.

Faszerowane udka z kurczaka

Przygotowanie

Trybowane udka od środka smarujemy cienką warstwą masła.

Pieczarki, ząbki czosnku i cebulę kroimy drobno, następnie podsmażamy na maśle.
Smażymy około 20 minut na małym ogniu.

Na drugiej patelni, bez dodatkowych tłuszczy, podgrzewamy “na sucho” słonecznik (5 minut), a następnie dodajemy orzechy. Podgrzewamy kolejne 10 imnut na małym ogniu.

Po upływie tego czasu mieszamy cebulę, pieczarki, czosnek, orzechy i słonecznik i dodajemy do tego serki topione.

Podgrzewamy, mieszając tak długo, aż serki się rozpuszczą i złączą składniki w jeden zbity farsz, którym następnie wypełniamy udka.

Udka wkładamy do wysmarowanego oliwą bądź olejem naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy bez pokrywki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Po 45 minutach wyciągamy naczynie i posypujemy udka startym wcześniej serem.

Naczynie wkładamy z powrotem do piekarnika i zostawiamy na 20 minut i po upływie tego czasu można podawać na stół.

Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..