Francuskie rożki z jabłkiem z tostera

Francuskie rożki z jabłkiem z tostera

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego 300g

2 większe jabłka

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka cukru kryształu

1 płaska łyżka kisielu cytrynowego

szczypta cynamonu

cukier puder do oprószenia

Francuskie rożki z jabłkiem z tostera

Przygotowanie

Przygotowanie rożków należy zacząć od zrobienia nadzienia czyli prażonych jabłek. Ja zrobiłam je sobie dzień wcześniej. Jabłka obrałam i wydrążyłam gniazda nasienne. Następnie pokroiłam je w drobną kostkę i przełożyłam do rondla. Użyłam jabłek słodkich odmiany jonagold. Do jabłek wsypałam cukier kryształ i cukier waniliowy i dolałam ok. 1/4 szklanki wody. Jabłka dusiłam pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż zrobiły się mięciutkie.Kisiel rozrobiłam w odrobinie wody i wlałam do jabłek. Wymieszałam. Gdy jabłka zrobiły się gęste wyłączyłam gaz i odstawiłam jabłka do wystudzenia. Jabłka schłodziłam przez noc w lodówce a następnego dnia przystąpiłam do robienia rożków. Ciasto francuskie rozwinęłam i pokroiłam na kwadraty mniej więcej takiej wielkości jak chleb tostowy. Na połowie kwadratów rozłożyłam uprażone jabłka. Kładłam po 2-3 łyżeczki na kawałek ciasta, bardziej na środek i przykrywałam je pozostałymi kawałkami ciasta zlepiając brzegi. Tak przygotowane ciastka wkładałam do nagrzanego opiekacza. Rożki piekłam po kilka minut aż ciasto urosło i się przyrumieniło. Po upieczeniu kwadratowe tosty wyjmowałam na deskę, kroiłam na pół wzdłuż odznaczonych linii aby uzyskać trójkąty. Tosty można podawać na ciepło lub na zimno oprószone cukrem pudrem. Dla mnie są rewelacyjne po schłodzeniu w lodówce.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..