Genialne ogórki małosolne

Genialne ogórki małosolne

Składniki

1,5 kg ogórków

czosnek 6-8 ząbków

ok.6 gałązek kopru z kwiatem

sól (2 łyżki na 1,5 l wody)

liść chrzanu

Genialne ogórki małosolne

Przygotowanie

1.Wodę z solą należy zagotować i odstawić do ostygnięcia (ilość wody zależna jest od wielkości naczynia).
2.Ogórki , koper i liść chrzanu płuczemy,czosnek obieramy.
3.W przygotowanym słoju lub naczyniu do kiszenia układamy na dnie część kopru,liść chrzanu i połowę przekrojonych ząbków czosnku.
4.Na to układamy połowę ogórków ( powinny ściśle do siebie przylegać.)
5.Dodajemy resztę kopru i czosnku i na to pozostałą ilość ogórków.
6.Wszystko zalewamy przygotowaną wcześniej, osoloną wodą.
7.Do naczynia z ogórkami wkładamy mały talerzyk i obciążamy go np. słoikiem z wodą,aby ogórki nie unosiły się na powierzchni.Naczynie przykrywamy czystą ściereczką.
8.Tak przygotowane ogórki odstawiamy do ukiszenia na ok.3 dni.
SMACZNEGO!

Polecane przepisy: ogórki

Polecane przepisy: ogorki malosolne do szybkiego spozycia

Polecane przepisy: czy mlody koperek nadaje sie do ogorkow malosolnych

Polecane przepisy: genialne ogorki malosolne

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..