Krupnik z kaszą pęczak i kurczakiem

Krupnik z kaszą pęczak i kurczakiem

Składniki

1 ćwiartka z kurczaka

2 średnie marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

2 średnie liście kapusty

2 średnie ziemniaki

około 100 g kaszy pęczak (może być również jęczmienna)

2 liście laurowe

4 ziela angielskie

około 6 ziarenek czarnego pieprzu

opcjonalnie łodyga lubczyku

Sól

Krupnik z kaszą pęczak i kurczakiem

Przygotowanie

Kurczaka zalewamy około 2 – 2,5 litrami zimnej wody i gotujemy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie wrzeć zbieramy szumowiny i gotujemy około 30 minut. W tym czasie obieramy warzywa. Marchewki kroimy na plasterki, a ziemniaki w kostkę. Pietruszkę i seler zostawiamy w całości. Do gotującego się wywaru dorzucamy obraną pietruszkę, seler, liście kapusty, pokrojone marchewki i ziemniaki. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i jeśli używamy lubczyk. Całość zasypujemy kaszą, doprawiamy solą i gotujemy na średnim ogniu przez kolejne 30 minut, aż pokrojone warzywa i kasza będą miękkie.

Kiedy zupa jest już gotowa, odstawiamy ją z ognia, wyciągamy z niej pietruszkę, seler i kapustę (nie będą nam potrzebne). Wyciągamy kurczaka, obieramy go z kości, a mięso kroimy w kosteczkę i dorzucamy do zupy. Dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy, aby się nie zwarzyła.
Krupnik podajemy gorący. Można go obsypać odrobiną natki pietruszki.
Smacznego 😉

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..