Kumpir po krakowsku

Kumpir po krakowsku

Składniki

ziemniaki 4 szt jak największe

boczek 20 dag

jogurt naturalny 200 ml

masło

czosnej 1 ząbek

Sól

Pieprz

Kumpir po krakowsku

Przygotowanie

Kumpira po krakowsku przygotowuje się bardzo prosto. Ziemniaki myjemy i zawijamy dwukrotnie w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok 60 minut.

Ząbek czosnku obieramy i miażdżymy dużym nożem na desce do krojenia na gładką pastę. Dodajemy do jogurtu naturalnego, doprawiamy solą i pieprzem i całość dokładnie mieszamy.

Na patelni podsmażamy drobno pokrojony w paski lub kostkę boczek.

Upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, rozwijamy folię aluminiową. Nacinamy ziemniaki wzdłuż górnej powierzchni. Wydrążamy środek ziemniaków do miski. Dodajemy wytopiony tłuszcz z boczku, solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli tłuszczu jest za mało i ziemniaki są za suche można dodać łyżkę masła. Uzyskane puree ziemniaczane przekładamy z powrotem do wydrążonych ziemniaków.

Na środku formujemy wgłębienie i zalewamy sosem jogurtowym i posypujemy podsmażonym boczkiem. Dla efektu i smaku kumpira po krakowsku można posypać jeszcze szczypiorkiem.

SMACZNEGO

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..