Kurczak w czekoladzie

Kurczak w czekoladzie

Składniki

6 pałek z kurczaka

2 kostki czosnku

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka papryki

3 łyżki pieprzu

1 średnia cebula

2 pomidory

1 papryka ostra lub słodka

1 banan

1 łyżka dżemu z aronii lub morelowego

1 szklanka wody

pół tabliczki czekolady

olej

Kurczak w czekoladzie

Przygotowanie

Czosnek, pieprz, cynamon i paprykę mieszamy ze sobą i nacieramy mieszanką pałki. Pozostawiamy na pół godziny. W tym czasie kroimy pomidory w kostkę, siekamy paprykę i cebulę, banana kroimy na plasterki.

Po 30 minutach rozgrzewamy na patelni olej i smażymy na nim pałki po 3 minuty z każdej strony. Dodajemy pomidory, cebulę, paprykę. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy banana, dżem, pokruszoną czekoladę i zalewamy wodą. Następnie dusimy przez 10 minut często mieszając. Na koniec redukujemy sos. Podajemy z ryżem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..