Kwaśnica z młodej kiszonej kapusty z żurawiną.

Kwaśnica z młodej kiszonej kapusty z żurawiną.

Składniki

kiszona młoda kapusta z żurawiną 1 kg

ziemniaki 3 szt.

boczek wędzony 20 dag

pęczak 3 łyżki

pomidory krojone z puszki

Koncentrat pomidorowy 1 łyżka

domowa pasta rosołowa lub 1 kupna kostka

Sól

Pieprz ziołowy

Ziele angielskie 6 szt.

Liść laurowy 4 szt.

Majeranek

Kwaśnica z młodej kiszonej kapusty z żurawiną.

Przygotowanie

Zagotowujemy 2 litry wody z włoszczyzną, domową pastą rosołową,liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę i kaszę pęczak, gotujemy do miękkości ziemniaków. W między czasie smażymy na patelni bez tłuszczu pokrojony w kostkę boczek. Usmażone kostki boczku dodajemy do gotującej się zupy w garnku, a na patelni z tłuszczem który wytopił się z boczku smażymy odciśniętą kapustę kiszoną. Kapustę dusimy na patelni 15-20 minut na małym ogniu. Po usmażeniu dodajemy do garnka z zupą, dodajemy pomidory i gotujemy godzinę żeby kapusta była miękka. Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy suche przyprawy. Gotujemy jeszcze kilka minut i kończymy gotowanie. Nalewamy zupę do miseczek i konsumujemy.

Smacznego 🙂

Polecane przepisy: kwasnica

Polecane przepisy: Kwaśnica z młodej kiszonej kapusty z żurawiną.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..