Letnia zupa groszkowa “błyskawiczna”.

Letnia zupa groszkowa “błyskawiczna”.

Składniki

Zielony groszek – świerzy lub mrożony – 200g

Marchewka – 1 średnia

Ziemniak – 1 średni

Śmietana 12% lub 18% – jaką kto woli – 2 łyżki

Sól i pieprz do smaku

Letnia zupa groszkowa “błyskawiczna”.

Przygotowanie

Przygotowanie warzyw
Groszek jak to groszek – oczywiście wyłuskany – opłukać i przejrzeć, żeby pozbyć się ewentualnej wkładki. Marchewkę pokroić w pół- lub ćwierć talarki. Ziemniak pokroić w kostkę, taką o boku 0,5-1 cm. I tyle.

Gotowanie zupy
Groszek, marchewkę i ziemniaka wrzucić do garnka, zalać 1-1,5 l wody, posolić i gotować do miękkości warzyw. Potrwa to tak z 10 minut.

Zabielenie zupy
O, i tutaj trzeba zrobić taki myk: zaraz po zakończeniu gotowania do filiżanki wlać chochelkę gorącej zupy, dodać 2 łyżki śmietany i wybełtać to dokładnie – idealnie zrobi się to ręczną trzepaczką do ubijania piany, wykonując w palcach jej trzonkiem ruchy obrotowe w tą i z powrotem.
Tak wybełtaną śmietanę wlać do garnka z gorącą zupą i energicznie wymieszać. Zupy zabielonej śmietaną nie wolno już zagotowywać, bo zrobią się różne farfocle. Przed podaniem przyprawić jeszcze do smaku pieprzem i solą wg uznania.
Smacznego.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..