Letnia zupa jarzynowa

Letnia zupa jarzynowa

Składniki

ok. 2 litry lekkiego bulionu drobiowo-warzywnego

2 skrzydełka z kurczaka

4-5 płaskich łyżek ryżu

2 młode, średnie ziemniaki

garść żółtej fasolki szparagowej

1/2 małej główki kalafiora (podzielonej na niewielkie różyczki)

3 młode marchewki

1 niewielka, młoda pietruszka + kilka listków natki

1 młoda cebulka

1 duży, mięsisty pomidor , obrany, pozbawiony nasion i pokrojony w kostkę

pęczek posiekanego koperku

sól i pieprz do smaku ( + Wasze ulubione przyprawy, ewentualnie )

jajka ugotowane na twardo do podania

gęsta kwaśna śmietana do podania

Letnia zupa jarzynowa

Przygotowanie

W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy umyte skrzydełka z kurczaka ( jeżeli potrzeba to po chwili zbieramy z powierzchni ‘szumowiny’), wsypujemy ryż – powoli gotujemy.

Przygotowujemy warzywa: fasolkę kroimy na kawałeczki, ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę, obraną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce do jarzyn (na dużych oczkach) – tak przygotowane jarzyny wraz z różyczkami kalafiora dodajemy do gotującego się bulionu i dalej powoli gotujemy (ok. 10 minut).

Cebulkę siekamy i szklimy na niewielkiej ilości masła z dodatkiem szczypty soli oraz cukru, dodajemy pokrojonego pomidora, chwilę smażymy i dodajemy do zupy – gotujemy do momentu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane!
Na koniec z zupy wyjmujemy skrzydełka – oddzielamy mięsko od kości i dodajemy go zupy.
Gorącą zupę podajemy z gęstą śmietanką i jajkiem ugotowanym na twardo, posypujemy posiekanym koperkiem oraz natką pietruszki i gotowe!
Smacznego 🙂

Polecane przepisy: zupa jarzynowa szybkowar

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..