Makaron penne z łososiem w sosie śmietanowym z gorgonzolą

Makaron penne z łososiem w sosie śmietanowym z gorgonzolą

Składniki

400 g makaronu-penne

150 g sera gorgonzola dolce(ser pleśnowy włoski )

1 średnia cebula

250 ml słodkiej śmietany 30%

100 g łososia wędzonego

2 łyżki oleju z oliwek

pęczek pietruszki

sól, czarny pieprz do smaku

Makaron penne z łososiem w sosie śmietanowym z gorgonzolą

Przygotowanie

Nastawić wodę na makaron w międzyczasie pokroić cebulę i zeszklić na patelni z dwiema łyżkami oleju.

Do cebuli dodać pokrojonego drobno łososia wędzonego , krótko podsmażyć ,od czasu do czasu mieszając.

Dodać śmietanę i doprowadzamy ,aż się podgrzeje-mieszamy następnie wrzucamy pokrojony w kostkę ser gorgonzola.
Na małym ogniu mieszamy nasz sos ,aż ser się rozpuści.

Do gotowego sosu dodajemy poszatkowaną pietruszkę i wszystko to zamieszamy . Solimy i pieprzymy do smaku.
Wyłączmy gaz pod patelnią.

Makaron( penne)ugotowany al dente łączymy z naszym sosem , mieszając dobrze ,aż się składniki połączą.
Serwujemy posypany natką pietruszki.
Zapraszam do obejrzenia filmu.
Smacznego!

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..