Makaron zapiekany z bakłażanem

Makaron zapiekany z bakłażanem

Składniki

Makaron 400 g

Bakłażan 800 g

Pomidory 1 puszka 500 g lub 6 szt. świeżych średniej wielkości

Czosnek 2 ząbki

Ser żółty edamski około 150 g

Sól

Świeżo mielony pieprz

Olej do smażenia 6 łyżek

Makaron zapiekany z bakłażanem

Przygotowanie

Bakłażany pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm, posolić z obydwu stron i odstawić na około 30 minut, aby pozbyły się goryczki.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Świeże pomidory sparzyć i obrać, pomidory w puszce wyjąć z puszki, następnie niezależnie od użytych pomidorów, zmiksować je.

Po upływie 30 minut bakłażany opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w kostkę.

Olej rozgrzać na patelni, dodać bakłażany i około pół łyżeczki soli. Dusić pod przykryciem, często mieszając.

Czosnek obrać i pokroić w plastry.

Bakłażany dusić, aż znacząco zmniejszą swoją objętość, dodać zmiksowane pomidory, czosnek oraz pieprz i dusić bez przykrycia aż do odparowania większości wody z sosu.

Ser zetrzeć na wiórki na tarce o dużych oczkach.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno warstwy:
1/3 sosu,
1/2 makaronu,
1/3 sosu,
1/2 sera,
1/2 makaronu,
1/3 sosu,
1/2 sera.

Całość zapiekać w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..