Makowiec biszkoptowy z masą galaretkową i kremem śmietankowym

Makowiec biszkoptowy z masą galaretkową i kremem śmietankowym

Składniki

BISZKOPT MAKOWY : 2 x :

-4 jajka -2 łyżki zimnej wody -200 g. cukru

-80 g. mąki tortowej -100 g. maku -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA GALARETKOWO-JEŻYNOWA :

-200 ml. jeżyn w syropie-przetartych -800 ml. wody

-cukier opcjonalnie w zależności jak słodki jest mus jeżynowy

-2 różowe budynie -2 galaretki czerwone -100 g. masła

KREM ŚMIETANKOWY:

-1 l. śmietanki 30 % -2 śmietan-fixy -250 g. serka mascarpone

-50 g. cukru pudru -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody

POLEWA CZEKOLADOWA:

-250 g. polewy białej w pastylkach -ok. 70 ml. śmietanki 30 %

-40 g. płatków czekoladowych

Makowiec biszkoptowy z masą galaretkową i kremem śmietankowym

Przygotowanie

biszkopt-Białka ubić ze szczyptę soli i wodą a potem po trochu dosypywanym cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać dosypując też mak.Wylać na blaszkę 30×40 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25-30 min. w 175 *. Drugi biszkopt upiec taki sam. Jeden z powrotem włożyć do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem.

masa-Jeżyny wraz z syropem przetrzeć przez gęste sitko.Dopełnić wodą do 1 l. i zagotować. Budynie wymieszać z pół szklanką wody i ugotować budyń na tym soku.Odstawić i zaraz dodać galaretki i mieszać do ich rozpuszczenia. Następnie wmieszać masło.Masę ostudzić do letniego często mieszając i wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować. Schłodzić w lodówce do zestalenia masy.

krem-Żelatynę rozmieszać z przegotowaną i gorącą wodą i schłodzić do letniego.Schłodzoną śmietankę ubić z fixem i cukrem pudrem, potem z serkiem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki na mus i rozsmarować.

Przykryć drugim biszkoptem, ale dołem do góry.

polewa-Polewę czekoladową wraz ze śmietanką, rozpuścić nad parą. Trochę ostudzić i wylać na górę placka. Zaraz posypać płatkami czekoladowymi i ciasto schłodzić.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..