Marchew pomarańczowo-miodowa

Marchew pomarańczowo-miodowa

Składniki

4 duże marchewki

Sok wyciśnięty z 1 małej pomarańczy

1 łyżka miodu

Szczypta suszonego tymianku (choć myślę, że świeży byłby lepszy)

Sól, pieprz

Marchew pomarańczowo-miodowa

Przygotowanie

Marchew obieram, przekrawam na pół w poprzek po czym kroje w słupki. Przekładam do garnka i zalewam sokiem z pomarańczy. Duszę pod przykryciem aż sok zredukuje się mocno, przynajmniej o połowę. Następnie dokładam miód, dodaję tymianek, trochę pieprzu i naprawdę małą szczyptę soli. Mieszam dokładnie tak aby marchew obtoczyła się we wszystkich składnikach.

Duszę nadal pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Jak marchew jest już lekko miękka zdejmuję pokrywkę i duszę do całkowitego zredukowania płynu. Należy pamiętać o częstym przemieszaniu marchewki aby cały czas równo była otoczona miodem z sokiem. Po uduszeniu marchew ma być miękka ale nie rozpadająca się.
I już można delektować się słodko-kwaśnym smakiem 🙂

Polecane przepisy: marchew

Polecane przepisy: marchew w soku pomarańczowym z miodem

Polecane przepisy: marchew jako przystawka

Polecane przepisy: ewa wachowicz marchew gotowana

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..