Migdałowa napoleonka

Migdałowa napoleonka

Składniki

mleko 3,2% 600 ml

Ciasto francuskie 420 g

cukier 200 g

masło 100 g

Cukier puder 100 g

budyń w proszku 60 g

Mąka ziemniaczana 30 g

mąka pszenna Typ 500 30 g

cukier migdałowy 15 g

likier amaretto 50 ml

żółtka 3 szt.

Migdałowa napoleonka

Przygotowanie

Gotowe ciasto francuskie rozmrażamy. Dzielimy na dwie połowy i pieczemy każdą z nich przez 15 minut w 200 stopniach. Studzimy. 450 ml mleka zagotować wraz z cukrem, masłem, cukrem migdałowym i likierem amaretto. W pozostałych 150 ml mleka rozpuścić proszek budyniowy, obie mąki i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Mieszamy z gotującym się budyniem do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Wystudzonym budyniem przekładamy upieczone płaty ciasta. Posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.

Zapraszam na mojego bloga !

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..