Muffiny jaglane

Muffiny jaglane

Składniki

płatki jaglane 1 szklanka

Mleko 2 szklanki

mąka 2 szklanki

Cukier 3/4 szklanki

Jajo kurze 3 szt.

Drożdże 2 dag

Cukier wanilinowy 1 szt.

białko jaja kurzego 1 szt.

tłuszcz do foremek

Muffiny jaglane

Przygotowanie

Wykonanie:
Płatki ugotować na mleku, ostudzić, po czym zmiksować na gładką masę.

Dodać drożdże rozpuszczone w odrobinie mleka i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

Następnie wsypać mąkę, dodać utarte z cukrami jajka, wyrobić bardzo starannie ręką ciasto i odstawić ponownie do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto przełożyć dom przygotowanych foremek i gdy jeszcze trochę podrosną, posmarować białkiem jaja. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut. Podawać z dżemem lub masełkiem.

Polecane przepisy: ciasto jaglane

Polecane przepisy: muffinki jaglane

Polecane przepisy: Rogaliki jaglane

Polecane przepisy: jaglane

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..