Muffiny razowe dla alergików

Muffiny razowe dla alergików

Składniki

Maślanka 400 ml

Woda 50 ml

Ocet 1 łyżka

mąka żytnia 250 gram

mąka pszenna pełnoziarnista 450 gram

Sól 16 gram

Cukier 1 łyżeczka

Siemię lniane 5 dag

Drożdże 30 gram

tłuszcz do formy

Muffiny razowe dla alergików

Przygotowanie

Wykonanie:
Drożdże utrzeć z cukrem, rozprowadzić ciepłą wodą, zmieszać z mąka do gęstości ciasta naleśnikowego i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na pół godziny. Wymieszać obie mąki , posolić, dodać ocet, siemię lniane i połączyć z rozczynem. Następnie starannie wymieszać.

Przełożyć do wcześniej przygotowanych foremek (12 szt.) i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na dwie godziny.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190-200 stopni, włożyć foremki z ciastem i piec około 45 minut.
Zależnie od rodzaju alergii można zastąpić mąki na mąkę orkiszową, kukurydzianą lub owsianą.

Polecane przepisy: muffiny dla diabetyków

Polecane przepisy: domowe słodycze dla alergika

Polecane przepisy: kruche ciasteczka dla alergika

Polecane przepisy: Muffiny razowe dla alergików

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..