Penne w sosie orientalnym – wegańskie

Penne w sosie orientalnym – wegańskie

Składniki

ok. 250 g makaronu typu penne

1 cebula

1 marchewka

250 g pieczarek

1 czerwona papryka

1 mała ostra papryczka chilli (lub szczypta w proszku)

3 łyżki mrożonego groszku (opcjonalnie)

1 puszka ananasów

1 puszka pomidorów

165 ml mleczka kokosowego (mała puszka)

kapka sosu sojowego jasnego

sól, pieprz, oregano, papryka słodka, curry oraz przyprawa do kurczaka po seczuańsku lub inna orientalna, chińska przyprawa do k

oliwa lub olej kokosowy

ewentualnie prażony słonecznik do posypania

Penne w sosie orientalnym – wegańskie

Przygotowanie

1. Zaczynamy od przysmażenia cebuli pokrojonej w ćwierć-talarki, na wybranym tłuszczu, z papryką czerwoną słodką, curry, oraz przyprawą do kurczaka. Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki. Smażymy, mieszamy.
2. Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, dodajemy soli, pieprzu, oregano i jeszcze trochę papryki słodkiej. Mieszamy, smażymy.
W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle.
3. Następnie dodajemy paprykę czerwoną pokrojoną w paseczki. Mieszamy, smażymy.
4. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę ananasy, mieszamy, smażymy.
5. Następnie dodajemy pomidory z puszki, które najpierw wylewam na talerz, usuwam szypułki, kroję i dopiero teraz wylewam na patelnię.
Następnie bierzemy ostrą papryczkę, którą przekrawamy na pół, wzdłuż, usuwamy nasionka i kroimy w kosteczkę i dodajemy do sosu.
W tym momencie możemy też dodać 3 łyżki mrożonego groszku.
Mieszamy, smażymy.
6. Na końcu dodajemy mleczko kokosowe oraz sos sojowy. Mieszamy, próbujemy, możemy jeszcze dosypać jakichś przypraw i gotowe.
Smacznego 🙂
Wszystko posypuję prażonym słonecznikiem 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..