Pomidorowa rolada

Pomidorowa rolada

Składniki

pól szklanki gorącej wody

3 jajka

2 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki koncentratu pomidorowego

50 g sera żółtego (startego na dużych oczkach tarki)

1 łyżeczka czosnku granulowanego (lub ząbek świeżego)

1 łyżeczka papryki słodkiej

ulubione zioła (u mnie po pół łyżeczki oregano, majeranku i bazylii)

1 łyżka oleju

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Nadzienie:

150 g serka śmietankowego

1 łyżka śmietany

8-10 plasterków szynki konserwowej

kawałek czerwonej papryki

Pomidorowa rolada

Przygotowanie

Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy dodając do nich małymi porcjami gorącą wodę (cały czas ubijamy). Dodajemy przecier pomidorowy, paprykę słodką, zioła, starty ser, olej i czosnek. Dokładnie miksujemy. Do masy przesiewamy obie mąki, proszek do pieczenia i chwilę ucieramy.

W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodajemy je porcjami do pomidorowej masy mieszając delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równomiernie ją rozprowadzając.

Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 200°C (z termoobiegiem około 180°) przez około 10-15 minut. Pozostawiamy ją do wystudzenia.

Serek śmietankowy łączymy ze śmietaną. Smarujemy nim dokładnie zimne ciasto. Na serek układamy w dwóch rzędach plasterki szynki, a na samym początku układamy plasterki papryki. Roladę delikatnie, ale ciasno zwijamy, od strony papryki. Zawijamy ją w folię i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej godzinę.
Przed podaniem kroimy w plastry.
Smacznego 😉

Polecane przepisy: rolada pomidorowa

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..