Rogaliki na maślance z makiem

Rogaliki na maślance z makiem

Składniki

Ciasto drożdżowe :

drożdże świeże 35 g

maślanka 300 g

mleko ciepłe 180 g

jaja 2 szt

miód płynny 2 łyżeczki

sól morska 1 1/2 łyżeczki

żółtka 1 szt

mleko 1 łyżka

mak 2 łyżki

mąka pszenna typ 450 750 g

Na wierzch :

żółtko 1 szt

mleko 1-2 łyżki

mak 1-2 łyżki

Rogaliki na maślance z makiem

Przygotowanie

Drożdże wymieszać z miodem. Ciepłe mleko połączyć z maślanką i kilka łyżek dodać do drożdży, nasypać też kilka łyżek mąki. Wymieszać i pozostawić na kilka minut.Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe ustawić w ciepłym miejscu i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 60 min.

Następnie podzielić na 3 równe części.Każdą rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów, które należy zwinąć tworząc rogalika. Rogaliki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia. Następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać makiem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 min.
Smacznego!

Polecane przepisy: ciasto na maślance z budyniem

Polecane przepisy: rogaliki z makiem na maślance

Polecane przepisy: przepis na mini rogaliki

Polecane przepisy: ciasto na maślance z owocami ewy wachowicz

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..