Rolada biszkoptowa z kremem porzeczkowym

Rolada biszkoptowa z kremem porzeczkowym

Składniki

5 jajek

5 łyżek mąki pszennej tortowej

5 łyżek mąki ziemniaczanej

5 łyżek cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

250 ml. śmietanki 30%

3 łyżki dżemu porzeczkowego (miałam swojski)

Dodatkowo:

cukier puder

Rolada biszkoptowa z kremem porzeczkowym

Przygotowanie

Białka ubić z cukrem. Następnie stopniowo dodawać żółtka.
Jeszcze chwilę miksować. Wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać łyżką, do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto, wyłożyć na blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem
do pieczenia. Papier delikatnie posmarowałam masłem.

Piec w temperaturze 175 stopni, około 15 minut.
Upieczony biszkopt, przełożyć papierem do góry, na ściereczkę
posypaną cukrem pudrem.
Delikatnie ściągnąć papier.
Następnie zwinąć w roladę, razem ze ściereczką. Zostawić do wystudzenia.

Śmietanę ubić. Kiedy będzie gotowa, dodać dżem.
Zmiksować do połączenia składników.
Wystudzoną roladę rozwinąć. Posmarować kremem, zostawiając wolne brzegi.

Ponownie zwinąć w roladę.
Przekroić na dwie części. Każdą część zawinąć w folię aluminiową i włożyć
do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem, posypać cukrem pudrem.

Polecane przepisy: Rolada biszkoptowa z kremem porzeczkowym

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..