Rybne kąski w ziołowym cieście z sosem tatarskim

Rybne kąski w ziołowym cieście z sosem tatarskim

Składniki

2 duże płaty fileta z miruny (może być też każda inna ulubioną ryba)

Ciasto naleśnikowe:

1 jajko

1 szkl mleka

3/4 szkl mąki

Sól, pieprz

2 łyżki siekanego koperku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sos tatarski:

2 jajka gotowane na twardo

1 cebula

3 ogórki konserwowe

Pół małego słoiczka marynowanych grzybków (ja miałam podgrzybki ale mogą być też pieczarki)

3 łyżki majonezu

Sól, pieprz

Dodatkowo:

Odrobina mąki do oprószenia ryby

Olej do smażenia

Pół cytryny

Rybne kąski w ziołowym cieście z sosem tatarskim

Przygotowanie

Rybę kroimy na wąskie paski, przyprawiamy do smaku, skrapiamy sokiem z cytryny.
Ciasto naleśnikowe: wszystkie składniki miksujemy, w razie potrzeby ilość mleka i mąki regulujemy tak, by uzyskać dość gęste ciasto naleśnikowe.
Rybę opruszamy mągą, maczany dokładnie w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Osądzamy na ręczniki papierowym.

Sos tatarski. Wszystkie składniki kroimy w drobniutką kosteczkę, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce.
Do takiego zestawu najlepiej pasują chrupiące frytki albo pieczone ziemniaczki. Smacznego!

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..