Sałatka bankietowa

Sałatka bankietowa

Składniki

15 dag sera żółtego edamski lub gouda

6 jajek

2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym

1 mała cebula

Kawałek pora

1 puszka kukurydzy z chili

1 puszka groszku

5 łyżek majonezu

2 łyżki śmietany kremówki

1 czubata łyżeczka delikatesowej musztardy

Pęczek cienkiego szczypiorku

Sól morska do smaku

Świeżo mielony pieprz do smaku

Sałatka bankietowa

Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki wydrążyć żółtka, zetrzeć na tarce jarzynowej osobno zetrzeć białka.
Tuńczyka, kukurydzę oraz groszek osączyć z zalewy, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek, por oraz cebulę pokroić.
Majonez wymieszać z musztardą oraz ze śmietaną.
Sałatkę układać w szklanej salaterce warstwowo kolejność dowolna – ja dałam:
ser żółty, posiekana cebula z porem, kukurydza, rozdrobniony tuńczyk, groszek, białka, doprawić solą i pieprzem do smaku następnie rozłożyć warstwę majonezową, posypać startymi żółtkami oraz szczypiorkiem, schłodzić w lodówce i podawać.
Smacznego!

Polecane przepisy: sałatki na święta wielkanocne ewa gotuje

Polecane przepisy: szybka prosta smaczna sałatka na imieniny

Polecane przepisy: ewa wachowicz sałatka z selera konserwowego

Polecane przepisy: ewa wachowicz biała kiełbasa na wielkanoc

Przepis znajduje się w kategorii :
Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..