Sałatka Grzybowa polana

Sałatka Grzybowa polana

Składniki

1 duży słoik pieczarek marynowanych

1 mały słoik marchewki w zalewie lub 2 średnie marchewki ugotowane al dente

3 ugotowane ziemniaki

3 piersi z kurczaka

kilka małych marynowanych ogórków

mały słoik majonezu

mały kubeczek śmietany

pęczek szczypiorku

sól i pieprz

granulowany czosnek do piersi

czerwona papryka do piersi

oliwa do podsmażenia piersi

20 dag sera żółtego

Sałatka Grzybowa polana

Przygotowanie

Pieczarki i marchewkę odcedzamy. Piesi z kurczaka kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oliwie z papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki, ser i ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach, każde do osobnej miseczki. Szczypiorek siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną. Małą okrągłą tortownice o średnicy około 26 cm wykładamy w całości folią spożywcza. Na dnie tortownicy układamy warstwami po kolei:

1 warstwa: pieczarki, kapeluszami do dołu.
2 warstwa: posiekany szczypiorek.
3 warstwa: marchewka pokrojona w kostkę, docisnąć, sól pieprz, posmarować cienko majonezem.
4 warstwa: ziemniaki, docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem.
5 warstwa: mięso, docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem.
6 warstwa: ogórki, docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem.
7 warstwa: ser, docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem

Sałatkę przykryć folią spożywczą i tak trzymać całą noc w lodówce. Na drugi dzień ściągnąć folię, sałatkę przełożyć na talerz odwracając formę, pieczarkami do góry. Delikatnie zdjąć rant i folię spożywcza. Udekorować. Smacznego !!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..