Sałatka ryżowa z tuńczykiem, mozzarellą i oliwkami

Sałatka ryżowa z tuńczykiem, mozzarellą i oliwkami

Składniki

3/4 szklanki ryżu (2 szklanki po ugotowaniu)

puszka tuńczyka w sosie własnym

1 kulka mozzarelli

1 mały słoik oliwek bez pestek (ok 200 g)

1 miękkie avocado

pół pęczka kolendry ( można zastąpić natką pietruszki)

pół pęczka szczypiorku

1/4 szklanki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

sól i pieprz do smaku

Sałatka ryżowa z tuńczykiem, mozzarellą i oliwkami

Przygotowanie

Ugotować ryż i następnie przestudzić.
Można użyć ryżu gotowanego wcześniej do innego dania.
Mozzarellę i avocado pokroić w kostkę, tuńczyka odsączyć, zioła posiekać.
Do ryżu dodać składniki sałatki ( oliwki, tuńczyka, mozzarellę i avocado)
W oddzielnym naczyniu wymieszać składniki sosu (oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz) i polać nimi sałatkę.
Wszystko dokładnie przemieszać i odstawić na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły.

Polecane przepisy: ryz oliwki mozarella

Polecane przepisy: Sałatka ryżowa z tuńczykiem, mozzarellą i oliwkami

Przepis znajduje się w kategorii :
Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..