Sałatka warstwowa gyros z czerwoną kapustą

Sałatka warstwowa gyros z czerwoną kapustą

Składniki

1 mała kapusta pekińska lub połowa średniej

1 słoik kapusty czerwonej konserwowej

4 piersi z kurczaka

2 łyżki przyprawy tika masala (może być op. przyprawy gyros)

Olej roślinny

1 puszka kukurydzy

mały słoik ogórków konserwowych

2 czerwone cebule

1 mały słoik majonezu

1 mały kubełek śmietany 18%

ketchup pikantny (tyle ile śmietany czyli mały kubeczek)

Sałatka warstwowa gyros z czerwoną kapustą

Przygotowanie

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę, mieszamy i smażymy na oleju do miękkości mięsa. Po usmażeniu mięso studzimy.

Majonez mieszamy ze śmietaną i ketchupem. Kapustę pekińską drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy. Ogórki kroimy w kostkę. Kapustę czerwoną odcedzamy z nadmiaru soku.

Na dno szklanej misy wysypujemy 1/3 kapusty pekińskiej, na to wykładamy połowę kapusty czerwonej, następnie dajemy połowę ostudzonego mięsa. Na mięso wykładamy połowę cebuli, na cebulę połowę ogórków konserwowych. Na ogórki połowa kukurydzy. Na kukurydzę nakładamy połowę sosu. I od nowa czyli warstwa 1/3 kapusty pekińskiej, reszta kapusty czerwonej, na to reszta mięsa, na mięso druga połowa cebuli, na cebulę reszta ogórka, a na ogórka druga połowa kukurydzy. Na kukurydzę wykładamy resztę sosu. A na warstwę sosu dajemy ostatnią warstwę z kapusty pekińskiej. Sałatkę schładzamy w lodówce minimum 2-3 godzin. Smacznego !!!

Polecane przepisy: sałatka gyros warstwowa z czerwona fasola

Polecane przepisy: sałatka gyros z czerwonej kapusty

Polecane przepisy: gyros z kapustą czerwoną

Polecane przepisy: ewa wachowicz gyros warstwowa

Przepis znajduje się w kategorii :
Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..