Ser Wielkanocny czyli Veľkonočná hrudka

Ser Wielkanocny czyli Veľkonočná hrudka

Składniki

mleko, 1 litr

jajka, 10 sztuk

Sól

Ser Wielkanocny czyli Veľkonočná hrudka

Przygotowanie

Wbij całe jajka do garnka.

Dodaj mleko.

Połącz jaja z mlekiem za pomocą blendera lub trzepaczki.

Dodaj przyprawy i ulubione dodatki. Możesz również przygotować ten ser bez żadnych dodatków.
Wersja na słono:
10 g soli
pieprz
Dodatki:
szczypior
natka pietruszki
szynka
kolorowa papryka
czosnek niedźwiedzi
Wersja na słodko:
150 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
szczypta soli
Dodatki:
rodzynki

Postaw garnek na ogniu i podgrzewaj ciągle mieszając.

Podgrzewaj przez około 20 – 30 minut. Masa najpierw zgęstnieje, potem zaczną wytrącać się grudki.

Podgrzewaj jeszcze ok. 1 minutę i zdejmij garnek z ognia.

Przełóż masę serową do chusty serowarskiej / gazy / tetry i powieś do ocieknięcia. Możesz również przełożyć masę serową do formy serowarskiej.

Pozostaw do ocieknięcia przez 2 – 3 godziny.

Gotowe!

UWAGI:
Możesz ser zapiec w piekarniku. Posmaruj powierzchnię sera olejem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piecz do uzyskania brązowej skórki ok. 10 minut

Polecane przepisy: Ser wielkanocny

Polecane przepisy: Ser Wielkanocny czyli Veľkonočná hrudka

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..