Sernik kajmakowy z niby”kulkami mocy”

Sernik kajmakowy z niby”kulkami mocy”

Składniki

KULKI ; -300 g masła -200 g cukru -4 jajka

-3 łyżki gęstej śmietany 18 % -600 g mąki -50 g. orzechów mielonych

-3 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki kakao

DO OBTOCZENIA: -100 g. kokosu

MASA SEROWA: -6 jajek -100 g cukru

-1,5 kg sera imperialu-śmietankowego -400 g. masy Kajmakowej

-3 budynie waniliowe -330 ml śmietanki 30 %

POLEWA CZEKOLADOWA:

-200 g. gorzkiej czekolady -120 ml. śmietanki 30 % -25 g. masła

Sernik kajmakowy z niby”kulkami mocy”

Przygotowanie

kulki-Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać śmietanę,orzechy i zmiksować. Zagnieść i ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w kokosie.

Kulki ułożyć równomiernie na blaszkę 30×40, wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki wyszły ciut za duże, można składniki proporcjonalnie zmniejszyć.

masa serowa-Jajka zmiksować z cukrem, potem z serem i miękką masą Kajmakową. Budynie rozmieszać ze śmietanką i dodać do masy serowej. Ponownie zmiksować i równomiernie rozłożyć między kulki i wyrównać.

Piec ok. 70 min. w 175 *C. Jak za mocno brązowieje to przykryć papierem do pieczenia.

polewa- Składniki rozpuścić nad parą. Trochę przestudzić i posmarować górę przestygniętego sernika. Kroić jak sernik dobrze stężeje.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..