Sernik kawowy z polewą czekoladową

Sernik kawowy z polewą czekoladową

Składniki

CIASTO: -150 g. masła -2 żółtka

-50 g. cukru -250 g. mąki -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA SEROWA KAWOWA:

-4 jajka -200 g. cukru -1 kg. sera twarogowego -800 g. jogurtu greckiego

-250 ml. śmietanki 30 % -3 budynie waniliowe -1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

-2 łyżki rozpuszczalnej kawy -1/3 szklanki wody -100 g. mleka w proszku

-40 g. płatków czekoladowych

POLEWA CZEKOLADOWA:

-100 g. mlecznej czekolady -100 g. gorzkiej czekolady

-100 ml. śmietanki 30 % -50 g. masła

Sernik kawowy z polewą czekoladową

Przygotowanie

ciasto-Zmiksować masło z cukrem i żółtkami. Przesiać mąkę z proszkiem, zmiksować na niższych obrotach miksera i zagnieść. Wylepić blaszkę 30×40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia.

masa-Kawę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i ostudzić. Zmiksować jajka z cukrem, potem serem i jogurtem. Proszek budyniowy wymieszać ze śmietanką i zimną kawą jak i ekstraktem waniliowym. Dodać do sera,chwilkę zmiksować i przesiać tam mleko w proszku i ponownie zmiksować. Dodać płatki czekoladowe i wymieszać ale już łopatką. Wylać na surowe ciasto.

Piec w 175 *C. ok 1 godz. Wyjąć i ostudzić.

polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance i z masłem. Mieszać do rozpuszczenie, trochę przestudzić i polać zimny sernik, rozsmarować. Kroić jak dobrze stężeje.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..