Sos grzybowy do polędwiczek wieprzowych i nie tylko.

Sos grzybowy do polędwiczek wieprzowych i nie tylko.

Składniki

Grzyby(kozaczki,podgrzybki i jakie mamy) około 1kg

Cebula 2 szt.

Masło 1/2 kostki

śmietana 18 % 1/2 kubka dużego

Sól ,magii,pieprz

Mąka czubata łyżka

Sos grzybowy do polędwiczek wieprzowych i nie tylko.

Przygotowanie

Grzybki pokroić na mniejsze kawałki.Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle.
Pokrojone grzybki umyć i wrzucić na zeszklona cebulkę.
Dusić około 1/2 godz.pod przykryciem.
Jeśli mało jest wody dolać 1,2l litra i jeszcze chwilę pogotować.
Osobno w minimalnej ilości wody roztrzepać mąkę ,wlać do sosu oraz roztrzepaną śmietanę zahartowaną gorącym sosem.
Doprawić do smaku przyprawami i zagotować.
Ja miałam zamrożone grzybki z zeszłego roku podduszone,tak,że tylko doprawiłam śmietaną,mąką i przyprawami.
Smacznego życzę!

Polecane przepisy: sos grzybowy

Polecane przepisy: sos grzybowy gessler

Polecane przepisy: extra surówka do polędwiczek wieprzowych

Polecane przepisy: sos grzybowy z mrozonych podgrzybkow

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..