Sos morelowy

Sos morelowy

Składniki

250g świeżych moreli

2 łyżki cukru brązowego

1 łyżka soku z cytryny

skórka z ½ cytryny

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sos morelowy

Przygotowanie

Morele po umyciu pozbawiłem pestek, pokroiłem na mniejsze cząstki. Przełożyłem do małego rondelka, dodałem cukier, sok oraz 2 gałązki świeżego tymianku. Dusiłem do rozparowania moreli – zmiksowałem blenderem. Przełożyłem na sito, przetarłem. Ponownie przelałem do rondla. Podgrzałem, dodałem rum, dodałem mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zdjąłem z ognia, wymieszałem.

Polecane przepisy: pierś z indyka sos morelowy

Polecane przepisy: sos morelowy do schabu

Polecane przepisy: sos morelowy

Polecane przepisy: sos morelowy do piersi kurczaka

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..