Świąteczna galareta z pieczonej kaczki

Świąteczna galareta z pieczonej kaczki

Składniki

Upieczona kaczka z wykrojonymi piersiami i udkami

warzywa bulionowe

przyprawy bulionowe

Żelatyna na około 750ml wywaru – czyli 5 łyżeczek

nać pietruszki

Świąteczna galareta z pieczonej kaczki

Przygotowanie

Bardzo łatwa i smaczna galareta. Najlepiej wykonywać ją po tym jak na obiad była pieczona kaczka. Na korpusie jest wciąż sporo aromatycznego mięsa.

Korpus obieram z mięsa a kości wraz z gorszymi kawałkami wkładam do garnka z warzywami i przyprawami bulionowymi. zagotowuję z około litrem wody. Gotuję przez godzinę ale można też pół, żeby wydobyć najlepsze smaki z pieczonej kaczki.

Mięso z marchewką układam w miseczkach i zalewam odcedzonym bulionem rozrobionym z żelatyną. Na koniec do miseczek dodaje nać pietruszki.
Bulion nie potrzebuje wiele przypraw- kaczka przeważnie jest dobrze dopieprzona i posolona.
Po stężeniu galarety życzę smacznego 🙂

Polecane przepisy: galareta z kaczki

Polecane przepisy: Świąteczna galareta z pieczonej kaczki

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..