Szarlotka z kruszonką i lukrem cytrynowym

Szarlotka z kruszonką i lukrem cytrynowym

Składniki

CIASTO: -3 żółtka -100 g. cukru -300 g. masła

-500 g. mąki -1 mała paczka proszku do pieczenia(-12 g)

MASA JABŁECZNA:

-2 kg. jabłek po obraniu -3 łyżki cukru -szczypta cynamonu

-50 g. masła -sok z 1/2 cytryny

LUKIER CYTRYNOWY:

-150 g. cukru pudru -sok z 1/2 cytryny -gorąca woda

Szarlotka z kruszonką i lukrem cytrynowym

Przygotowanie

ciasto-Zmiksować masło z cukrem i żółtkami. Przesiać mąkę z proszkiem, zmiksować na niższych obrotach miksera a potem zagnieść. Mniejszą połowę ciasta odłożyć, na kruszonkę. Większą częścią ciasta wylepić blaszkę 30×40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Jak ciasto klejące to maczać palce w mące.

masa-Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i zetrzeć na jarzynowej tarce. Trochę odcisnąć sok. Do garnka włożyć masło, starte jabłka. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny.Smażyć ok. 10 min a potem ostudzić.(Można to zrobić wieczorem)
Masę jabłeczną wyłożyć na ciasto i rozsmarować.

Poskubać resztę ciasta jako kruszonkę. Można tutaj też maczać palce w mące.

Piec w 175 *C.ok 1 godz. Po upieczeniu ostudzić.

lukier-Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i stopniowo po troszku gorącej wody. Mieszać do lejącej konsystencji. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać ciasto w esy-floresy.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..