Tort “Mapa Świata” na 18-lat

Tort “Mapa Świata” na 18-lat

Składniki

BISZKOPT: 4 x (30×40) :

-4 jajka -120 g. cukru -2 budynie kakaowe tj.80 g.:

-1 łyżka mąki tortowej -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2/-2 budynie malinowe

3/-2 budynie waniliowe

4/-2 budynie krówkowe

NASĄCZENIE:

-446 g. Konfitury z brzoskwiniami -ok.200 ml. gorącej wody

KREM JAGODOWY:

-500 ml. śmietanki 30 % -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix

-500 g. serka mascarpone -200 ml. musu jagodowego

-20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody

KREM MALINOWY:

-500 ml. śmietanki 30 % -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix

-500 g. serka mascarpone -250 ml. musu malinowego

-20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -375 g. świeżych malin

KREM ŚMIETANKOWY Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ:

-750 ml. śmietanki 30 % -50 g. cukru pudru

-1 śmietan-fix -500 g. serka mascarpone

-20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -600 g. borówki amerykańskiej

MASA DO TYNKOWANIA:

-510 g. masła -510 g. masy Kajmakowej

POKRYCIE TORTU Z MASY Z MLEKA W PROSZKU:

-300 g mleka w proszku -300 g cukru pudru

-ok. 90 ml mleka w płynie -niebieski barwnik jadalny

OZDOBY Z MASY Z MLEKA W PROSZKU:

-250 g mleka w proszku -250 g cukru pudru

-ok. 75 ml mleka w płynie -barwniki jadalne+alkohol

Tort “Mapa Świata” na 18-lat

Przygotowanie

biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30×40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*.
Następne upiec tak samo,dodając inne budynie. Ze wszystkich, po upieczeniu zdjąć papier i ostudzić.

Biszkopt czekoladowy, włożyć do blaszki 30×40 z zabezpieczonymi wyżej bokami.
nasączenie-Konfiturę rozdrobnić blenderem i rozcieńczyć gorącą wodą.Biszkopt nasączyć częścią rozrzedzonej konfitury.

krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie z serkiem i musem jagodowym. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować.

Przykryć biszkoptem malinowym i nasączyć częścią konfitury. Poukładać świeże maliny.Najpierw je przeglądnąć i przetrzeć ręcznikiem papierowym.Nie należy myć w wodzie bo mogą nasiąknąć.

krem 2- Postąpić jak z poprzednim kremem i wylać równomiernie po malinach i rozsmarować.

Przykryć biszkoptem waniliowym, nasączyć resztą konfitury i poukładać umytą i osuszoną borówkę.

krem 3-Postąpić jak z poprzednimi kremami i wylać równomiernie po borówkach i rozsmarować.

Przykryć ostatnim biszkoptem, dołem do góry i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.

Po schłodzeniu, na górze zrobić kilka kleksów z masy do tynkowania.

Przykryć podkładem pod torty, ponowić kleksy i przykryć paterą. Zapobiegnie to przesunięciem tortu. Obrócić tort zamaszystym ruchem”do góry nogami”. (tort jest ciężki, zrobić to w dwie osoby)

tynk- Miękkie masło zmiksować do białości, potem dodawać stopniowo miękki Kajmak. Posmarować cały tort, wyrównać i schłodzić.

obłożenie–Dużą łyżką drewnianą wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem w płynie.Następnie mieszać ręką, wtedy wyczuje się, czy masa się skleja.Przerzucić na stolnicę i zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.Podsypując cukrem pudrem, rozwałkować na duży płat ok.55x75cm.

Masę zawinąć w długi wałek. Ja zawinęłam w papierową tubę.

Przykryć tort. Wygładzić najpierw górę tortu, potem boki. Rogi można obciąć nożyczkami i boki przykleić odrobiną wody.

Dół obciąć nożem. Na ten dół, zrobić ozdobny szlaczek z tej samej masy i obłożyć tort w koło.

Położyć wzór mapy i zaznaczyć mniej więcej, kontury kontynentów.

dekoracje-Wyciąć szablony kontynentów.

masa na dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej i gotowe przechować w lodówce.(tą masę zrobiłam wcześniej, na dekoracje. Potem na pokrycie, zrobiłam na świeżo. Starej nie można by było tak rozwałkować.).Masę rozwałkować, przyłożyć wzór kontynentu i wyciąć skalpelem.

Gotowe elementy ułożyć i pomalować.Ja do białej farbki w proszku,dodałam odrobinę alkoholu i pomalowałam lodowiec.Potem dodałam szczyptę farbki brązowej i pomalowałam wzniesienia. Następnie dodałam więcej farbki brązowej i malowałam góry itd. Zieloną farbkę też zmieszałam z białą i alkoholem na doliny.

Literki i cyferki wycisnąć w odpowiedniej foremce silikonowej.

Udekorować cały tort. Ozdoby przykleić odrobinką wody za pomocą pędzelka. Tort został dodatkowo udekorowany ręcznie robionymi chorągiewkami i gotowym samolotem.Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..