Tort serowy z roladą i podwójnym obłożeniem

Tort serowy z roladą i podwójnym obłożeniem

Składniki

BISZKOPT tortownica f27:-3 jajka -50 g. cukru -50 g. mąki

-30 g. mąki ziemniaczanej -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

BISZKOPT NA ROLADĘ 30X40:-5 jajek -100 g. cukru -70 g. mąki

-50 g. maki ziemniaczanej -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

DO POSMAROWANIA BISZKOPTU W TORTOWNICY: -ok.200 g. nutelli

KREM JAGODOWY DO ROLADY:

-250 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone

-125 ml. frużeliny jagodowej-przetartej -12 g. żelatyny -ok.1/3 szklanki wody

KREM SEROWY Z KAJMAKIEM I BRZOSKWINIAMI:

-660 ml. śmietanki 30 % -1 kg. sera z wiaderka

-800 g. jogurtu greckiego -510 g. masy Kajmakowej

-50 g. żelatyny -ok.200 ml.wody -1 puszka z brzoskwiniami

KREM CZEKOLADOWY DO I OBŁOŻENIA:

-250 ml.śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone

-1 krem czekoladowy do tortów w proszku

KREM ŚMIETANKOWY DO II OBŁOŻENIA I ROZETEK:

-250 ml.śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone

-1 krem śmietankowy do tortów w proszku -kolorowy maczek cukrowy

Tort serowy z roladą i podwójnym obłożeniem

Przygotowanie

biszkopt 1-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 20 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia.

Włożyć z powrotem do tortownicy z wyżej zabezpieczonymi bokami.Lecz na spód tortownicy włożyć najpierw specjalną podkładkę pod torty.Posmarować miękką nutellą.

biszkopt 2-Zrobić jak poprzedni biszkopt z tym, że wylać na blaszkę 30×40, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 175 * ok.20-25 min.
Zaraz zwinąć górą do środka i zawinąć w kuchenną ściereczkę. Odstawić aż wystygnie.

krem jagodowy do rolady-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z serkiem i frużeliną. Jeśli mało słodka frużelina, można dodać trochę cukru pudru.Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Biszkopt na roladę odwinąć i posmarować. Zwinąć ponownie jak krem zaczyna tężeć i schłodzić na przynajmniej godzinę.

Roladę pokroić w ukośne pasy, raz w prawo a raz w lewo.

Kawałki rolady ułożyć do tortownicy w okrąg.

krem z Kajmakiem-Postąpić jak z kremem jagodowym do momentu dodania żelatyny. Na sam koniec dodać odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Delikatnie je wmieszać i zaraz wylać do tortownicy na roladę. Odstawić sernik na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

Po schłodzeniu, zdjęć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przełożyć wraz z podkładką pod torty na paterę.Pamiętać, że na paterze zrobić kleks z jakiegoś kremu, żeby zapobiec przesunięcie tortu.

krem czekoladowy- Krem zmiksować ze śmietanką i serkiem w/g wskazówek na opakowaniu. Posmarować cały sernik i wygładzić. Potem specjalną szpatułką zrobić wzorek na boku a łyżeczką na górze.

krem śmietankowy- Postąpić jak z poprzednim kremem. Połowę przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną tylką i zrobić rozetki na górze tortu. Rozetki posypać odrobiną maczku cukierniczego.
Resztą kremu posmarować jako II warstwą boki tortu do połowy, lecz z nierówną linią. Odpowiednią szpatułką wyrównać i zrobić ozdobny wzorek.

Tort serowy przetrzymywać w lodówce a kroić ostrym nożem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..