Tort z trójkolorowymi rozetkami

Tort z trójkolorowymi rozetkami

Składniki

BISZKOPT: -7 jajek -180 g. cukru

-120 g. mąki tortowej -120 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia

NASĄCZENIE:

-ok.300 ml.rzadkiego musu porzeczkowego -410 g. dżemu malinowego

KREM JEŻYNOWY:

-500 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -1 śmietan-fix

-250 g. serka mascarpone -400 g. jogurtu greckiego

-200 ml. musu jeżynowego -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody

KREM STRACCIATELLO:

-500 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -1 śmietan-fix

-250 g. serka mascarpone -400 g. jogurtu greckiego

-25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -100 g. mlecznej czekolady

OBŁOŻENIE:

-250 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone

-1 krem waniliowy do tortów w proszku

ROZETKI:

-250 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone

-1 krem śmietankowy do tortów w proszku -barwniki jadalne-czerwony, fioletowy, zielony

Tort z trójkolorowymi rozetkami

Przygotowanie

biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.

Spodni blat biszkoptowy, ułożyć do tej samej tortownicy co biszkopt się piekł. Lecz tortownicę najpierw wyżej zabezpieczyć. Ten blat biszkoptowy nasączyć połową musu porzeczkowego.

krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie z serkiem, jogurtem i musem jeżynowym. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy i wyrównać.

Połowę dżemu poukładać w formie kleksów na krem.

Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą musu.

krem 2- Postąpić jak z poprzednim kremem, z tym że na koniec po żelatynie wmieszać tartą czekoladę. Wylać do tortownicy i wyrównać.

Porozkładać resztę dżemu.

Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej schłodzić przez całą noc.

Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przenieść na paterę.

obłożenie- Krem zmiksować ze śmietanką i serkiem w/g wskazówek na opakowaniu. Posmarować cały tort. Górę tortu można poklepać skręconym papierowym ręcznikiem.

Na bokach tortu zrobić ozdobny szlaczek, specjalną packą.

rozetki-Krem zrobić tak samo jak poprzedni. Podzielić do trzech miseczek i każdy zafarbować.

Każdy krem włożyć do osobnego woreczka cukierniczego. Potem włożyć do specjalnego trój rozdzielczego adapteru z tylką M 1.

Zrobić kolorowe rozetki na górze i dole tortu. Tort przetrzymywać w lodówce.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..