Tortowe z kremem, bananami i galaretką

Tortowe z kremem, bananami i galaretką

Składniki

BISZKOPT CZEKOLADOWY:

-5 jajek -150 g. cukru -2 budynie czekoladowe tj.80 g.:

-1 łyżka mąki tortowej -1 łyżka mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM SEROWO-PORZECZKOWY:

-1/2 kg. sera twarogowego z wiaderka -600 ml. śmietanki 30 %

-300 ml. musu z czerwonej porzeczki -80 g. cukru pudru

-1 śmietan-fix -20 g. żelatyny -ok.100 ml. wody

KREM SEROWO-JAGODOWY:

-1/2 kg. sera twarogowego z wiaderka -350 ml. śmietanki 30 %

-200 ml. musu z czarnych jagód -80 g. cukru pudru -1 śmietan-fix

-20 g. żelatyny -ok.100 ml. wody

OWOCE: -5 bananów

GALARETKI: -4 galaretki krystaliczne -1200 ml. wody

ROZETKI:

-250 ml. śmietanki 30 % -250 ml. jogurtu greckiego -250 g. serka mascarpone -15 g. cukru pudru

-10 g żelatyny -1/3 szklanki wody

Tortowe z kremem, bananami i galaretką

Przygotowanie

biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30×40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Drugi upiec taki sam.Jeden biszkopt włożyć do tej samej blaszki, co piekliśmy i wyżej wyścielanej papierem do pieczenia.

krem porzeczkowy-Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem,fixem, stopniowo dodawanym twarogiem i musem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i miksować ale nie za długo. Wylać do blaszki na biszkopt i rozsmarować.

Przykryć drugim biszkoptem.

krem jagodowy-Postąpić jak z poprzednim kremem, wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować.

Poukładać plasterki bananów.

galaretka- Wodę zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić w niej galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia i wylać do blaszki po bananach.Schłodzić w lodówce przynajmniej z pół godziny.

rozetki-Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem,serkiem i jogurtem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i miksować ale nie za długo. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Zrobić rozetki na zastygniętej galaretce.Ciasto przetrzymywać w lodówce.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..