Uniwersalny farsz

Uniwersalny farsz

Składniki

1 golonka z indyka

25 dag pręgi wołowej

25 dag szynki wieprzowej

Opcjonalnie 1 udko z kurczaka

2 średnie cebule

Kilka listków laurowych oraz ziarenek ziela angielskiego

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku wg uznania

1 jajko

Opcjonalne 1 łyżeczka oleju kokosowego (do obsmażenia naleśników)

Uniwersalny farsz

Przygotowanie

Na zdjęciu mięsko zostało zawinięte w dietetyczne naleśniki gryczano-razowe

Mięso wraz z pokrojoną cebulą, liskami laurowymi oraz zielem angielskim umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i dusimy w piekarniku (pod przykryciem, temp. 200 stopni).
Gdy mięso zmięknie, wyjmujemy z naczynia i studzimy. Następnie wraz z uduszoną cebulą mielimy na gładki krem.
Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową tak jak lubimy najbardziej.
Jeśli mięsna pasta będzie zbyt sucha, podlewamy sosem powstałym z mięsa do uzyskania pożądanej, lekkiej konsystencji.
Jeśli pasta będzie wędrowała jako nadzienie do pierogów/naleśników, wbijamy surowe jajko i dokładnie mieszamy.

Polecane przepisy: farsz do nadziewania pieczarek

Polecane przepisy: farsz z jarmużu

Polecane przepisy: czym zagęścić farsz

Polecane przepisy: farsz warzywny do pasztecików

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..