Wielkanocne jajka nadziewane tuńczykiem

Wielkanocne jajka nadziewane tuńczykiem

Składniki

jajka 8 sztuk

nadzienie:

serek kanapkowy naturalny 1 opakowanie (125g)

tuńczyk w kawałkach (w sosie własnym) 1 puszka (185g)

papryka czerwona konserwowa 50 g

szczypiorek 1/2 pęczka

sól, pieprz czarny mielony

dodatkowo:

szczypiorek 1/2 pęczka

kiełki brokułów 1 opakowanie (50g)

Wielkanocne jajka nadziewane tuńczykiem

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, dodając do wody 1 łyżkę soli. Sól ułatwi nam obieranie jajek, skorupka będzie ładnie odchodzić od białka. Ugotowane jaja zalewamy zimną wodą,
i odstawiamy na kilka minut, po tym czasie zmieniamy wodę i ponownie odstawiamy, najlepiej na 10- 15 minut. Wylewamy wodę i obieramy jajka. Zbyt długie przetrzymywanie
jajek w wodzie sprawia, że białko robi się miękkie, lekko ciapkowate 🙂
Czas przygotować nadzienie.
Tuńczyka osączamy z zalewy, paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Kawałki tuńczyka łączymy z serkiem, dodajemy rozdrobnioną paprykę i posiekany szczypiorek. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Obrane jajka kroimy na połówki. Z jajek wyjmujemy żółtka. Połówki jajek napełniamy nadzieniem, dekorujemy pokruszonym żółtkiem i posiekanym szczypiorkiem. Podajemy
na kiełkach brokułów.
Smacznego.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..