Wiosenna sałatka z kiełkami rzodkiewki

Wiosenna sałatka z kiełkami rzodkiewki

Składniki

Kiełki rzodkiewki – 1 słoik

Rzodkiewki pół pęczka

Ogórek gruntowy – 3 sztuki

Koperek

Jajo kurze 4 sztuki ugotowane na twardo

śmietana 12% 1 łyżka

Majonez 1 łyżka

sól, pipeprz, kilka kropel soku wyciśniętego z cytryny

Wiosenna sałatka z kiełkami rzodkiewki

Przygotowanie

Ostudzone jajka pokrój drobno, rzodkiewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ogórki pokrój w plasterki, ale nie za cienki, żeby coś chrupało! Posiekaj koperek. W misce przygotuj sos ze śmietany, majonezu i soli, następnie wrzuć wszystkie składniki, z kiełkami włącznie. Sałatka gotowa!

Jak przygotować samodzielnie kiełki rzodkiewki: nasiona wsyp do słoika na kiełki, zakręć, zalej wodą. Namaczanie trwa 2-4 godz. Następnie wylej wodę przez perforowaną nakrętkę. Kiełkownicę słoikową trzymaj w cieple, kilka razy dziennie przepłucz kiełki. Po 4 dniach są gotowe.

Przepis znajduje się w kategorii :
Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..