Zielony ogórkowiec

Zielony ogórkowiec

Składniki

*Na bulion:

1,25 l wody

1 kostka rosołowa

25 g masła

2 ziela angielskie

2 liście laurowe

*Warzywa:

5 ziemniaków

3 mniejsze ogórki szklarniowe lub 8 gruntowych

2 marchewki

*Wykończenie:

25 g masła

1 pęczek koperku

może być pietruszka 1 łyżka

2 serki śmietankowe małe lub jeden większy

1 łyżka doprawki rosołowej (Culineo)

sól, pieprz i maga do smaku

*Do uzupełnienia:

ok. 0,5 litra wody jeszcze do dolania jeśli zupa jest za gęsta lub w środku gotowania

Zielony ogórkowiec

Przygotowanie

Bulion:
Do garnka co najmniej ok. 2,5-litrowego wlać wodę, dodać ziela angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, masło i poczekać aż bulion się zagotuje.

Warzywa:
Warzywa obrać i umyć.
Ziemniaki pokroić w kostkę 1×1 cm i dodać do gotującego się bulionu. Gotować ok. 12 minut ( po tym czasie będą miękkie). Marchewki i ogórki zetrzeć na tarce w osobnych miskach. Gdy ziemniaki są już ugotowane na początku wrzucić marchewkę i gotować przez 10 minut. Po tym czasie dodać ogórki i krótko pogotować. Jak zupa jest za gęsta można dolać dodatkowo wody.

Wykończenie:
Gdy wszystkie warzywa są ugotowane, zupę zdjąć z palnika i przystąpić do przyprawiania. Koperek i natkę pietruszki pokroić i dodać do zupy. Masło i serki rozpuścić mieszając łyżką w zupie. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, magą i wymieszać.
Smacznego:) !!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..