Zupa kukurydziana

Zupa kukurydziana

Składniki

2 puszki kukurydzy

1 marchewka

1 pietruszka

1 ziemniak

2 cebule

1 por

2 ząbki czosnku

200 ml śmietanki 18-30%

4 łyżki oleju

przyprawy do smaku: sól, pieprz papryka ostra, papryka słodka, kumin, oregano, tymianek, chilli

ser do posypania, u mnie cheddar

Zupa kukurydziana

Przygotowanie

Warzywa obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 5-7 minut, do delikatnego zarumienienia. Zalewamy 1,5 litra wody, dodajemy kukurydzę (wraz z zalewą z puszki), przyprawy, gotujemy przez około 1 godzinę, do miękkości warzyw.

Zupę studzimy, dodajemy śmietankę. Miksujemy na gładki krem – trochę to trwa, kukurydza jest trudna do zblendowania. W razie potrzeby doprawiamy dodatkowo do smaku.

Ser tarkujemy, posypujemy nim gorącą zupę.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..